Ouders met chattende kinderen

U bent hier waarschijnlijk terecht gekomen omdat u kinderen heeft die chatten op Kinderchat. Misschien heeft u vragen, misschien heeft u gewoon belangstelling in wat u kind nu precies op internet doet. Internet is leuk, maar er gebeuren ook vervelende dingen. Kinderen kunnen gepest worden of zelf pesten. Kinderen kunnen geconfronteerd worden met seks of andere ongewenste dingen.

Het kinderchatteam doet haar uiterste best om een veilige en gezellige omgeving voor uw kinder te creëren. Over het algemeen lukt dat wel. Mensen die vervelend doen of qua leeftijd niet in onze chatbox thuishoren worden uit de chatboxen geweerd. Wanneer mensen de regels overtreden kunnen ze een zgn. ban krijgen. Iemand met een ban kan gedurende bepaalde tijd niet meer inloggen op de chatboxen.

Toch kan het gebeuren dat uw kind op onze chatboxen een vervelende ervaring opdoet. Indat geval kan uw kind of uzelf een van de operatoren in de chat aanspreken. Of u kunt een e-mailtje sturen naar de beheerder van deze site webmaster@kinderchat.nl.

Internetopvoeding

Freek Zwanenberg werkt als deskundige op het gebied van mediawijsheid bij de site 'Mijn kind Online'. Hij pleit voor internetopvoeding: 'Je wilt je kind voorbereiden op zelfstandig en respectvol deelnemen aan een samenleving waarin de media een zeer grote rol spelen. Daar zul je ze mee moeten leren omgaan'. Net zoals je je kind niet alleen naar school laat gaan als hij net heeft leren fietsen, moet je hem dus ook begeleiden bij het leren omgaan met internet en andere media.

Cyberpesten

Welke gevaren loopt je kind eigenlijk op internet? De site Mediaopvoeding.nl, waar deskundigen vragen beantwoorden over kinderen en media toont veel voorkomende problemen. Waaronder Cyberpesten. Uit recent onderzoek blijkt dat ongeveer 4% van alle jongeren tussen 9-16 jaar regelmatig gepest wordt via internet. De drempel om via internet te gaan pesten is vaak lager: je kunt zo een anoniem mailtje versturen of een aliasprofiel aanmaken....

Digitale verlokkingen

Gaat over dat je kind te maken kan krijgen met mensen die zich op internet anders voordoen dan ze zijn. Zogenaamde cyberlokkers. Praten met je kind helpt, vertel hoe cyberlokkers te werk gaan, praat over online seks en over welke gegevens en foto's je beter niet op internet kunt zetten.

Wat kunt u als ouder doen?

Het belangrijkste is dat u belangstelling toont in wat u kind doet op internet en in onze chat. Denk na over de plaats van de PC('s) met internet in huis. Boven op zolder is misschien mooier, maar u heeft veel minder zicht in wat u kind doet. Zet de PC op een plaats zodat uw kind wel privacy heeft, maar u toch ook eens af en toe mee kunt kijken op het scherm. Schuif af en toe eens aan en chat samen. Vraag uw kind naar de mensen die hij / zij ontmoet via de chat. Maak afspraken; Chatten is prima, maar geef nooit je adres of telefoonummer. Spreek nooit zomaar af met iemand die je kent via internet, etc. Probeer u op de hoogte te houden van wat er allemaal kan op internet.

Andere tips:

  • Stel grenzen: beperk dagelijkse schermtijd
  • Weet waar je kind mee bezig is: Toon belangstelling en begeleid jongere kinderen op internet
  • Geef informatie: leg uit waarom je bepaalde games of sites niet geschikt vindt en welke juist wel
  • Maak internet zo veilig mogelijk: installeer een filter (bijv yoursafetynet) of een speciale kinderbrowser zoals MyBee.
  • Chatroomfilter en een monitor om internetgedrag vast te leggen
  • Geef zelf het goede voorbeeld: hoe internet u zelf?

Mijn kind online

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website van 'Mijn kind online'. Op deze site vindt u alle informatie over alles wat uw kind online doet. U kunt zien hoe u het onderwerp bespreekbaar kunt maken en u kunt uw kennis op internetgebied op eenvoudige wijze bijspijkeren. Na het raadplegen van deze site, die is ontwikkeld in samenwerking met Ouders Online, is meekijken met uw kind heel eenvoudig.

www.mijnkindonline.nl

www.mediaopvoeding.nl, deskundigen geven antwoord op vragen
www.mediasmarties.nl, een overzicht van kindermedia afgestemd op de leeftijd van je kind
www.nji.nl, onder kennis/dossier mediaopvoeding veel achtergrondinformatie over moderne media

Vragen

Heeft u nog vragen stuur dan een e-mail naar: webmaster@kinderchat.nl